Dit is de ideale afstand tussen je tv en de bank

Op zoek naar een nieuwe tv, maar weet je niet welk formaat het beste in jouw woonkamer past? Of is juist andersom het geval en weet je niet hoe ver je de bank van je tv moet zetten? We leggen je uit hoe je tot de ideale kijkafstand komt. Wanneer je een nieuwe tv uitkiest, zijn we snel gewend voor lekker groot te kiezen. Maar waar veel mensen niet bij stilstaan is dat deze keuze eigenlijk samenhangt met de grootte van je woonkamer en de afstand tussen de bank en de tv.

De beste en meest comfortabele kijkafstand
Wanneer je een grotere tv kiest, wil je ook verder weg zitten. In de bioscoop kies je nou eenmaal ook niet graag voor de voorste rij, toch? En andersom net zo goed. Heb je een kleine tv, dan wil je juist dichterbij zitten. De meest comfortabele kijkafstand is 2,4 x de schermdiagonaal van de tv in centimeters. Is de schermdiagonaal 80 cm, dan is de ideale kijkafstand 1,92m (want 0,80 x 2,4= 1,92). Deze regel is overigens niet zomaar uit de lucht komen vallen, maar is gebleken uit dit interessante onderzoek van de Consumentenbond. Dit is een startpunt of leidraad en dus geen regel waar je je aan vast moet pinnen. Jij bepaalt immers wat je fijn vind of niet.

Overigens worden tv-formaten vrijwel altijd in inches vermeld. Door de gewenste tv-grootte (diagonaal) door 6 te delen kom je op het aantal inches uit. Heb je je droom tv al, maar twijfel je of je bank niet te ver weg of dichtbij staat? Hier vind je een handig overzicht voor de ideale kijkafstand, gebaseerd op de eerdergenoemde regel:

Tips

Glazen schuifwand en spiegel op maat: Een mooie en praktische toevoeging aan jouw interieur

Een mooie en praktische manier om een ruimte in huis op te delen of af te schermen, is met een glazen schuifwand. Daarnaast is het op maat laten maken van een spiegel een goede manier om de ruimte optisch te vergroten en meer licht te creëren. In dit artikel bespreken we de voordelen van een […]

Read More
Tips

Hoe maak ik thuis een zwevende trap?

In luxere interieurs zie je hem vaak voorbij komen, een zwevende trap. Hij zweeft niet echt, maar de illusie is dat de treden niet verbonden zijn met elkaar. Het geeft een moderne uitstraling af en zorgt ervoor dat je interieur groter oogt. Gelukkig hoef je geen bedrijf in te schakelen hiervoor, want MyLovelyHome.nl vertelt hoe […]

Read More
Tips

4 tips voor beter thuiswerken

Veel mensen werken onderhand al een hele tijd vanuit huis. We noemen thuiswerken ook wel ‘het nieuwe werken’ omdat dit een hele tijd de norm in Nederland is geweest. Bij sommige beroepen is dit niet mogelijk, maar voor veel (kantoor) beroepen kan dit juist erg goed. Ondanks dat iedereen steeds weer vaker naar kantoor kan […]

Read More